Winkwaves Kenniscafé biedt nog meer ondersteuning voor samenwerking

  • sep 2010
  • Mark
  • 978
Winksels Archief

Winkwaves Kenniscafé is continu in ontwikkeling. Op ons eigen open intranet, kenniscafe.com, zie je steeds de meest recente versie van alle mogelijkheden. Onlangs hebben we een reeks functionaliteiten toegevoegd aan de toch al brede set van alles wat je ermee kan doen.

  1. Een kring kan nu ook voor gebruik als begrippenlijst ingericht worden.
  2. Een gastvrouw/heer of een tafeldame/heer met extra rechten kan een extern iemand uitnodigen voor deelname aan een specifieke kring.
  3. Een eenmaal aangemaakte kring kan door de tafeldame/heer zelf van naam en type veranderd worden.
  4. Een tafeldame/heer kan voortaan kronkels uit de kring verwijderen en bovendien reacties in de kring wijzigen. Dit laatste geldt ook voor reacties op je eigen kronkels en je eigen reacties.
  5. Een tafeldame/heer kan een kring op inactief zetten. En leden van een kring kunnen zichzelf op inactief zetten.
  6. Een deelnemer die zijn account wil opheffen, kan zich, naast verwijderen, ook anonimiseren of op inactief zetten.

In een kort introductiefilmpje tonen we de mogelijkheden van een redactionele begrippenlijst met externe leden. Onderstaand in tekst een toelichting op het geheel.

Een kring als begrippenlijst

Kronkels heb je in alle soorten en maten. Begonnen als toelichting op een webpagina die je kon toevoegen, kan een kronkel tegenwoordig over van alles en nog wat gaan. Tot nu boden we geen mogelijkheid een kronkel afhankelijk van de inhoud verschillend te tonen. Met de introductie van de Begrippenlijst is deze situatie nu veranderd. Kies je ervoor je groep als begrippenlijst in te richten, dan ziet het overzicht van de groep er anders uit dan je gewend bent. Iedere kronkel is nu in het overzicht gecomprimeerd tot titel en tekst, aangevuld met het aantal reacties als die er zijn. Bovendien zijn de kronkels alfabetisch geordend op de titel van de kronkel. Per beginletter tonen we de kronkels. Aan de kronkel zelf is verder helemaal niets veranderd, ook de pagina waar de kronkel zelf zichtbaar is, is ongemoeid gelaten. Je kunt dus vrijelijk spelen met het veranderen van kringen in begrippenlijst en normale vertoning. 

Externen uitnodigen voor een kring

Een veel gevraagde functionaliteit is nu beschikbaar gekomen: je kunt mensen toegang geven tot slechts 1 kring. Vooralsnog kunnen alleen de gastvrouw/heer en de tafeldame/heer met extra rechten externen uitnodigen. Op deze wijze heeft de gastvrouw/heer nog enig zicht op wie er allemaal het café bezoeken. Het profiel van een extern lid bestaat uit drie elementen: hij kan zijn avatar bepalen, zijn toevoeging achter zijn naam wijzigen en zijn introductietekst binnen de kring. 

We hebben het mogelijk gemaakt dat een extern lid in meerdere kringen actief is. Alle pagina's buiten de kring, inclusief de profielpagina's van de kringleden, zijn niet beschikbaar voor een extern lid. Binnen de kring echter kan een extern lid net zo opereren als de andere deelnemers, behalve dan dat hij geen tafelheer kan worden.

Kring na aanmaken veranderen van type of naam

Regelmatig ontvangen wij e-mails met het verzoek een bestaande groep van naam te laten veranderen. Of van publiek op besloten te zetten. Of andersom. We hebben onszelf het leven iets gemakkelijker gemaakt. Iedere tafeldame/heer kan voortaan zelf de kring aanpassen. Dat geldt op dit moment nog niet voor geheime kringen.

Kronkels en reacties wijzigen en verwijderen

Soms plaatsen mensen bijdragen in een kring die daar niet thuis horen. Als tafeldame/heer kun je deze kronkels verwijderen uit je kring. Deze mogelijkheid vind je op de pagina van de kronkel zelf. Klik daarvoor op het pijltje van de Bedankt-knop en kies de optie 'Verwijder uit de groep'. Een kronkel in een publieke kring zal vervolgens gewijzigd worden in 'Bespreek met terras'. Een kronkel uit een besloten kring zal op privé gezet worden, en is dan nog enkel zichtbaar voor de persoon die de kronkel heeft geplaatst. Als je een kronkel uit je groep verwijdert, word je gevraagd een korte toelichting te geven. Deze wordt per e-mail verzonden aan de toevoeger. Op dit moment is het nog niet mogelijk een leestip uit de kring te verwijderen. Daar werken we nog aan.

Je kunt bij je eigen kronkel en als tafeldame/heer nu ook reacties van anderen wijzigen en verwijderen. Bij een reactie waarop alweer reacties zijn gekomen, plaatsen we de melding dat de reactie gewijzigd dan wel verwijderd is, in de hoop de discussie toch enigszins overzichtelijk te houden. De reageerder krijgt bij een ingreep in zijn reactie altijd een e-mail met de wijziging. En aangezien je voortaan ook altijd je eigen reacties kunt wijzigen, kun je eventueel de zaak weer aanpassen.

Een kring op inactief zetten

We bieden steeds meer mogelijkheden voor kringen aan. Kringen worden daarmee steeds nuttiger. Maar wat nu als de kring zijn langste tijd gehad heeft? Bijvoorbeeld omdat het project waarvoor de kring diende, afgesloten is? Hef je dan de kring op? Of wil je wel de kronkels en de discussies bij elkaar gegroepeerd in de kring houden? Als tafeldame/heer kan je nu een kring op inactief zetten. Mensen kunnen geen lid meer worden van de kring. In het zoeken naar kringen wordt hij niet standaard getoond. En leden zien de kring niet meer als ze een kronkel toevoegen - niet in de lijst met bespreek met, niet in de lijst voor de leestafel. Maar alle toegevoegde kronkels blijven wel in de kring. Bovendien kun je als kringlid nog wel kronkels toevoegen via het viltje in de kring zelf. Niet alleen een tafeldame/heer kan de kring op deze wijze uit je persoonlijke lijstjes laten verdwijnen - een kringlid kan zichzelf ook op inactief zetten. Dan ontvangt hij niet meer de nieuwsbrief en komt de kring niet meer in zijn eigen overzichten voor. Maar ook in dit geval blijven de kronkels wel in de kring.

Bij het aanmaken van een kring kan je de kring ook eerst op inactief zetten. Dat geeft je de gelegenheid eerst alles voor te bereiden in de kring, voor je deze actief onder de aandacht brengt.

Het eigen account opheffen

Een deelnemer heeft voortaan de keuze om zijn account volledig te verwijderen, zijn account te verwijderen maar zijn bijdragen te anonimiseren zodat ze beschikbaar blijven op het platform, of zijn account inactief te maken, waarbij zijn profiel en bijdragen wel zichtbaar blijven voor anderen.

Volg ons op Twitter

Volg je ons Twitteraccount voor het kenniscafé trouwens al? Daarop houden we vanaf nu iedereen op de hoogte van de ontwikkelingen met Winkwaves Kenniscafé! Ook als je zelf geen Twitter-account hebt kun je de berichten volgen: http://twitter.com/kenniscafe.

Oorspronkelijk geplaatst door Mark Schoondorp op 30 september 2010