VPRO: Wintergasten - Rory Stewart

  • jan 2010
  • Mark
  • 1611

Blijf dit een prachtig, scherp fragment vinden waarin Rory Stewart zich uitlaat over het logische echec van Afghanistan. Het gaat ook bij Obama fout, omdat hij zegt 'Yes we can', terwijl je in Afghanistan de boodschap moet accepteren: 'No we can't.' Voor alle politici en beleidsmakers onder ons een stukje transcript voor wie de tijd niet neemt de video zelf te bekijken:

Dan heb je het over de psyche van de beleidsmaker. Ze zeggen: 'Het is onze plicht. Wilt u de taliban het land laten veroveren, Afghaanse vrouwen in de steek laten, Al-Qaida laten terugkomen? Moet dit land arm worden?' 

Maar ik zeg: 'Moeten' impliceert 'kunnen'. Je bent niet moreel verplicht tot iets wat je niet kunt. Hou nou 's op over je nachtmerries over Afghanistan als het gevaarlijkste land op aarde. Wees nou 's realistisch over wat daar te bereiken is.  Dan zul je merken, en dat is mijn punt, dat we minder kunnen dan we beweren, maar meer dan we vrezen. Zulke mensen klinken als optimisten, maar in hun hart zijn het pessimisten. Want ze weten dat we ze voorstellen, totaal irreĆ«el is. En dat ze het uiteindelijk om politieke redenen doen.

VPRO: Wintergasten - Rory Stewart

http://www.vpro.nl/programma/wintergasten/aflev...

<p>de gezochte pagina bestaat niet (meer).<br /><br/>Misschien is de pagina verhuisd, verwijderd ...

Wij maken gebruik van cookies voor onze service. Bezoek je onze website dan ga je akkoord met de cookies.