Dossier: Sociale Innovatie

Enterprise 2.0 en Recruitment?

 • aug 2009
 • Marco van Hurne
 • 5
 • 837

Dit is niet zozeer een vraag als wel een poging om een discussie te starten over Enterprise 2.0 in relatie tot arbeidsbemiddeling. In mijn organisatie begint het thema 'Internet is je database' aan belang toe te nemen. In het traditionele uitzendmodel bouwen bemiddelaars aan een eigen database met kandidaatgegevens. Maar ondertussen heeft meer dan de helft van de NLe surfers een profiel op een of ander Sociaal Netwerk. Waarom dan niet die gegevens ontsluiten voor bemiddeling in plaats van zelf proberen op te bouwen? OpenID biedt hier een opening. Zeker nu Hyves en MSN de basisspecificatie hebben omarmd. De gegevens zijn er al, maar nog niet voldoende voor een goede match. Daar ligt dus nog een opportunity. Even los van de korte termijn gimmicks [bijv. solliciteren met je MSN profiel] ben ik benieuwd naar het potentieel op de lange termijn.

Reacties

5 reacties, meest recent: 30 augustus 2009

 • Interessante opening voor discussie inderdaad :)

  Ik ben geen recruitment expert, maar gewoon een top of mind reactie: Ik denk dat het sociale netwerk een uitermate krachtige manier is om banen onder de aandacht te brengen. Bijna iedereen weet wel mensen om hem heen die een baan zoeken, en kan dus als tipper optreden (ik weet dat ik regelmatig van mensen die vraag krijg 'hou even in je achterhoofd dat ik op zoek ben...'.

  Volgens mij zou je als recruiter moeten focussen op een model voor deze tippers, en pas op de tweede plaats op de kandidaat zelf. De te beantwoorden vraag is dan: wat is het dat jou als tipper activeert en doet besluiten om een baan onder de aandacht te brengen bij bekenden die daar volgens jou baat bij hebben? En waarom zou jij uberhaupt naar zo'n site toegaan? Een mechanisme zou kunnen zijn: op het moment dat je op zoek gaat naar een baan kun je een private widget op je Hyves (of whatever social network site) plaatsen. Een widget die NIET voor iedereen zichtbaar is, maar die je open kunt zetten voor een specifiek deel van je netwerk. Ik zou het prima vinden om als tipper een soort van continue widget te hebben draaien, waarin ik enerzijds kan zien welke relaties van mij nu iets zoeken (input via die private widget), en anderzijds welke banen er beschikbaar zijn (input van de recruiter sites). Als ik dan regelmatig even kijk of ik leuke matches zie en daar een mooie tegenprestatie voor krijg (in recruitment land zijn referrer fees van 1000 euro geen uitzondering volgens mij) zul je zien dat voldoende mensen deze tippersrol op zich willen nemen, zo kan ik me voorstellen.

  Wat vind je van zo'n denkrichting?

 • @Rene. Het referral systeem zoals je beschrijft is er een die je zeker moet toepassen. En die wordt min of meer al redelijk goed uitgevoerd op dit moment. Zo kun je een vacature laten verspreiden via je Linkedin netwerk met een potentieel bereik van miljoenen en er zijn ook specifieke sites hieromtrent ontstaan zoals Friendhunter, Zubka en Spotajob. Een volgende stap zou kunnen zijn dat vacatures die gepubliceerd worden op vacaturebanken, intranetten etc. door lezers doorgezet kunnen worden binnen hun netwerk, los van de infrastructuur van de originating site. Je bent dan bezig om netwerken van personen te activeren. Je idee van de widget is overigens een hele goeie. Als je die zo uitvoert dat het op meerdere netwerken te gebruiken is, heb je al aan de eis voldaan dat het los van een voorgedefinieerde sitestructuur werkt.

  @Mark. Inderdaad. Je kunt je afvragen wat de waarde van een CV is? Niets als je niet weet of die persoon 1) werk zoekt of niet 2) zijn CV heeft geupdate. De waarde wordt dus bepaald door actualiteit en beschikbaarheid. Die gegevens moet je uit netwerken zien te krijgen. En je moet een signaal krijgen als mensen die jij op je netvlies hebt hun actualiteit aanpassen of hun profiel. Dat zijn de koopsignalen van de toekomst.

 • @Marco Exact, dat is precies wat ik inderdaad voor ogen had, buiten de infrastructuur van de originating site treden. Volgens mij is een van de grote stappen waar veel marketeers (en misschien dus ook wel recruiters) voor staan om los te durven denken van site concepten (of dat nou hun eigen site of de sociale netwerksites zijn) en veel meer uit te gaan van de fluïde manieren waarop mensen daadwerkelijk met elkaar communiceren, dwars over structuren en hierarchieën heen. Dit mechanisme moet je zien uit te baten om "mond tot mond reclame" echt tot leven te wekken... 

 • @Rene. Zeker, zeker. Onze organisaties zijn nog steeds gebouwd als forten met dikke muren en een ophaalbrug en geschutspoortjes. Maar dankzij het internet slaan we nu langzaam bressen in die muren. Overigens ben ik wel blij dat er muren om organisaties heen staan. Het moet ook niet te open worden. We ontlenen namelijk nog altijd onze identiteit aan structuren en anderen. En als er geen muren zouden zijn kon je nooit iets bouwen. Maar zo dik hoeven die muren ook niet meer te worden. Te open is ook weer niet goed, want dan regeert de anarchie. Dus open, maar wel met als doel om er als organisatie beter van te kunnen worden. Liefde gaat door de maag.

Trefwoorden

Wij maken gebruik van cookies voor onze service. Bezoek je onze website dan ga je akkoord met de cookies.