De boekenkring

Lelystad - Joris van Casteren

  • mrt 2009
  • Joep
  • 887

Ik zal het maar bekennen, ik was erg nieuwsgierig naar het boek Lelystad, van Joris van Casteren. Zo op het eerste gezicht zijn er veel overeenkomsten tussen zijn jeugd, en die van mij. Net als Joris ben ik opgegroeid in Lelystad, ik heb op dezelfde atletiekclub gezeten als Joris, en ook hebben we op dezelfde middelbare school gezeten.

Het boek van van Casteren laat mij echter achter met een heel dubbel gevoel. Aan de ene kant is het een feest van herkenning. Veel mensen waar hij over schrijft ken ik ook uit mijn jeugd, en een simpele beschrijving is vaak voldoende om te kunnen achterhalen welke persoon er echt achter het pseudoniem zit. De eigenaardigheden van de school herken ik ook direct.

Toch heb ik het gevoel dat van Casteren wel een erg eenzijdig beeld van Lelystad neerzet in zijn boek. De focus in zijn boek ligt erg op de criminaliteit en wanorde die in Lelystad heerst, en dat is een beeld dat ik maar ten delen kan thuisbrengen. Uiteraard schrijft van Casteren vanuit zijn eigen herinneringen, en vanuit zijn eigen context, maar het beeld dat hij scherts moet ook met dit in het achterhoofd gelezen worden. 

Lelystad - Joris van Casteren

Pagina niet gevonden - Uitgeverij Prometheus

http://uitgeverijprometheus.nl/result_titel.asp...

Trefwoorden

Wij maken gebruik van cookies voor onze service. Bezoek je onze website dan ga je akkoord met de cookies.