• 4 mrt
  2014
 • 14:00-18:00
Dossier: Werkplek 2020

Winkwaves +8: Mind The Gap; de werkplek in 2020

Caballero fabriek, Saturnusstraat 60, Den Haag - Laurenszaal·Bijeenkomst
 • 4320
 • 27

Op 4 maart vieren wij Winkwaves +8 met als thema Mind The Gap: de Wet van Moore en de werkplek van 2020. De indrukwekkende vergezichten van een tweejaarlijkse verdubbeling is capaciteit zijn nog nauwelijks doorgedrongen tot de werkplek. Wat de NSA kan, kunnen wij straks wellicht allemaal. Wat zijn de gevolgen voor ons werk? Jullie zijn allen van harte uitgenodigd om mee te denken en te experimenteren.

De achtergrond

Voor Winkwaves +8 wil ik jullie eerst meenemen op een kleine wiskundige exercitie. Het is 50 jaar geleden dat Gordon Moore, mede-oprichter van Intel, de Wet van Thanks, Amy HumphriesMoore opstelde: door de technologische vooruitgang verdubbelt het aantal transistors in een geïntegreerde schakeling elke 2 jaar. Als niet-techneut was mijn reactie lange tijd: 'Wow, knap dat iemand zo'n wet kan bedenken en dat deze al zo lang opgaat. Bijzonder.' Inmiddels, mede door de huidige onthullingen over spionage-activiteiten van de NSA en de toevloed van drones, begin ik mijn naïviteit in te zien. Iedere 2 jaar een verdubbeling - dat is precies de legende van het schaakbord, waarbij Sessa ebn Daher als beloning voor de uitvinding van het het schaakspel, slechts een enkele graankorrel op het eerste van de 64 vlakken vroeg. En een verdubbeling op steeds het volgende vlak. 'O, is dat alles', zei de koning. Daar kwam koning Sheram snel van terug. De uitkomst op het 64ste vlak loopt in de triljoenen graankorrels.

Terug naar de Wet van Moore. Waar staan we nu? Als we alleen de tijd nemen sinds 1965, het jaartal waarin Gordon Moore zijn wet formuleerde, dan zijn we nu om en nabij 2 tot de macht 24 verder. Dat is:

1 * 2 * 2 * 2 * 2 * 2 * 2 * 2 * 2 * 2 * 2 * 2 * 2 * 2 * 2 * 2 * 2 * 2 * 2 * 2 * 2 * 2 * 2 * 2 * 2 = 16.777.216 graankorrels na 50 jaar. Over 2 jaar is dat verdubbeld tot 33.554.432. Oftewel: het geheel van de afgelopen 50 jaar komt er in 2 jaar nog eens bij. En dan stopt het (waarschijnlijk) nog steeds niet... Wat is de impact hiervan op het favoriete terrein van Winkwaves: samenwerken binnen en tussen organisaties?

De werkplek

Wij van Winkwaves streven naar de productie van goed gereedschap voor samenwerking en kennisdeling voor professionals. Hierbij is ons streven mensen zo zelfstandig mogelijk te laten samenwerken en organisaties zo lenig en adaptief mogelijk te maken. We geloven dat, wanneer medewerkers het werk dat ze doen, zo zichtbaar en transparant mogelijk doen, dit bijdraagt aan zelfstandig samenwerken en lerend organiseren. In Harmonics komt dit denken nu samen. Maar als de mogelijkheden van de technologie zich iedere 2 jaar verdubbelen, dan getuigt het van een zekere naïviteit te verwachten dat een online browser over 6 jaar nog steeds het ideale gereedschap is. Wat dan wel? Dat is een van de vragen waar we tijdens Winkwaves +8 over willen nadenken.

De middag

Infographic, created by Fonebank

Wij van Winkwaves zijn natuurlijk niet (alleen) geïnteresseerd in de technologie. Het gaat ons uiteindelijk om de menselijke maat in de onmetelijke digitale ruimte die ontstaat. Hoe kunnen we met onze instincten, gevormd in ons verleden van nomaden, jagers en dorpsbewoners, de technologische mogelijkheden een plek geven? Stel dat technologie ons straks in staat stelt nog maar 4 uur per week te werken, wat betekent dat voor hoe we ons organiseren? Wat betekenen zichtbaarheid en transparantie op de werkvloer voor de persoonlijke uniciteit van ieder van ons? De implicaties van de Wet van Moore zijn immens. Hoe eerder we gaan nadenken over wat we ermee willen, hoe eerder we ook goed gereedschap kunnen ontwikkelen. Gereedschap dat niet met ons aan de haal gaat, maar ons in staat stelt als mens uit te blinken.

We hebben inmiddels ook een eerste verdieping op het thema gepubliceerd.

Aanmelden

Kom je met ons meedenken op 4 maart hoe we richting kunnen geven?
Meld je dan aan. Als participant van Wijvan kun je dat direct doen bij dit evenement.
Nog geen deelnemer van Wijvan? Stuur ons dan een mail en wij zetten je op de lijst.


P.S. Wil je niet alleen deelnemen, maar ook het programma mede vormgeven? Dan nodigen we je van harte uit! Neem daarvoor contact met ons op.

Reacties

10 reacties, meest recent: 7 maart 2014

 • Boeiende brede verkenning, mooi, ik denk graag mee en heb mij aangemeld voor dit event. Fraai onderwerp "De menselijke maat in de onmetelijke digitale ruimte". Klinkt zowel reuze overweldigend als enorm mindfull. Tot 4 maart!

  .

 • Wauw, wat een introductie zeg. Het jaar 2020 is zeker heel dichtbij. De natuurlijke grenzen gaan steeds meer verder open: een open Europa. Technologie is hier beslist een onderdeel van. Dus wat betekent dit voor de werkplek? Voor de mens? Vanuit mijn functie als trainer/coach meld ik me graag aan en zal alles opnemen als een spons! Tot de 4e. PS Hoe laat?

 • Ha David, wees welkom en neem je enthousiasme en inspirerende gedachtegang vooral mee! 4 maart start het programma v.a. 14:00 (met inloop v.a. 13.30) tot 17:00 (met uitloop) in de Laurenszaal, Caballero Fabriek. Alle informatie komt tegen die tijd absoluut nog een keer voorbij en komt ook in dit event te staan. Tot dan!

 • Op 26 februari is de volgende mail naar alle deelnemers verzonden. Voor wie de mail niet heeft ontvangen, hierbij de tekst.

  <start galm>

  Dit is een oproep voor reizigers naar Winkwaves +8.

  Op 4 maart vanaf half twee ben je van harte welkom in de Laurenszaal van de Caballerofabriek, Saturnusstraat 60 in Den Haag. Het programma start om 14.15 uur. Het laatste programma-onderdeel is uiterlijk om half zes klaar, waarna er nog tijd is voor napraten en bijkomen van de vergezichten van Moore.

  Er zijn 2 workshop rondes, waarbij gekozen kan worden uit 7 stations.

  6 Stations starten met ‘Op welke wijze draagt mijn werkplek in 2020 bij aan ..’:

  1. een duurzame samenleving;

  2. het onderwijs in Nederland;

  3. mijn gezondheid;

  4. het zo zelfstandig mogelijk samenwerken;

  5; mijn creativiteit en de innovatieve slagkracht van de organisatie;

  6. mijn betrokkenheid bij mijn collega’s en mijn werk?

  Het 7de station biedt een yogatraining.

  In de kring Werkplek2020 (wijvan.winkwaves.com/groups/234-werkplek-2020) zullen de komende dagen de workshops nader toegelicht worden.

  Ik herhaal: op 4 maart vanaf half twee ben je van harte welkom in Laurenszaal van de Caballerofabriek te Den Haag. Het programma start om 14.15 uur.

  Mind The Gap

  <einde galm>

  Hartelijke groet,

  Mark

 • Wellicht handig: Er is mooi en compleet wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de wekplek in 2020 door Lynda Gratton http://www.lyndagratton.com. Haar ook in het Nederlands vertaalde boek en eBook, de werkrevolutie, geeft goed onderbouwde ontwikkelrichtingen. Daarnaast heeft Lynda een leuke app met tips vanuit de community https://itunes.apple.com/gb/app/the-shift/id431839...

  Verder is het onderzoek van Jeanne Meister en Karie Willyerd, The Workplace 2020, erg nuttig http://2020workplace.com/blog/

 • Aan de vooravond van Winkwaves +8 is er wederom een e-mail naar de deelnemers gegaan. Bij deze de tekst.

  Laatste oproep voor reizigers richting werkplek2020

  Reizigers met bestemming Winkwaves +8 Mind the Gap wordt verzocht zich te begeven richting station Werkplek2020. Hier ligt een routebeschrijving klaar naar de Laurenszaal in de Caballerofabriek. Tevens is hier de plattegrond van de middag te vinden. Plattegronden zullen dinsdag ook ter plekke uitgedeeld worden. Uitgebreide beschrijving van de workshops en enkele leestips voor het vullen van de wachttijd tot dinsdagmiddag kan men vinden op de tijdlijn van Werkplek2020.

  Dit is een laatste oproep voor reizigers richting werkplek2020. Vertrek is morgenmiddag 4 maart om 14:00 vanaf de Laurenszaal in Caballerofabriek, Saturnusstraat 60, Den Haag.

 • Vandaag is de laatste mail naar de (geplande) reizigers naar Winkwaves +8 Mind The Gap verzonden. De tekst:

  <wegstervend gebonk van ijzer op ijzer>

  Dit is een laatste bericht voor reizigers naar Winkwaves 8: Mind The Gap. Afgelopen dinsdag is onder groot enthousiasme #werkplek2020 in gebruik genomen. Een verslag in beelden van de eerste reis staat klaar op https://wijvan.winkwaves.com/thoughts/36672. Het verslag in woord staat gereed op https://wijvan.winkwaves.com/thoughts/36673. Bij de gevonden voorwerpen is nog een kladblok afgeleverd. Ik herhaal: een kladblok is op te halen bij gevonden voorwerpen.

  De eerst volgende stop is een digitale versie van een een ganzenbord, geïnspireerd op putten en bruggen die zijn geproduceerd tijdens Winkwaves+8 Mind The Gap. Wij danken iedereen voor het reizen met Winkwaves. Wij hopen u regelmatig te ontmoeten op ons open intranet, wijvan.winkwaves.com.

  <stilte>

 • Hebben we ook de mogelijkheid om nog ergens het mooi stukje uitleg over Moore's Law terug te luisteren? ;)

 • De uitleg van Moore's law was, alhoewel de spreker verborgen stond opgesteld, wel degelijk live. Helaas zijn we vergeten een opname te maken. Er is altijd ruimte voor verbetering...

 • Neeeeeee!!!!!!!?!!!!!! Ik vroeg me al af of het live was... maar heel gaaf gedaan...

Trefwoorden

Locatie

Wij maken gebruik van cookies voor onze service. Bezoek je onze website dan ga je akkoord met de cookies.