Winksels

Praktijksessie: Kennisdelen en samenwerken met het Social Enterprise Maturity Model

  • mei 2015
  • 2
  • 3372

social enterprise maturity model

Praktijk vragen te over na de waardevolle praktijkcases van Zorgverzekeraars Nederland en het Jeroen Bosch Ziekenhuis tijdens het Winkwaves seminar van 23 april 2015. Van visietraject tot de selectie van een softwareleverancier; de juiste inzet van community management of de cruciale rol die het MT kan vervullen in het creëren van draagvlak. Waar begin je aan? "Om goed te kunnen beginnen moet je eerst weten waar je staat. Om te weten waar je staat, moet je eerst weten waar je vandaan komt" zo stelt René tijdens de praktijksessie: Kennisdelen en samenwerken met een social omgeving.

Van webbificatie naar social-isering naar lenig en lerend organiseren

In vogelvlucht neemt René de deelnemers mee langs de afgelopen 30 jaar in de wereld van organiseren en (communicatie)technologie. Zo stelt hij dat de webbificatie van organisaties rond het millennium een verschuiving van een hiërarchische en command & control organisatie teweeg heeft gebracht. Ook de social-isering van organisaties de afgelopen tien jaar heeft de manier van het organiseren van werk ontwricht.

Hedendaags is het organiseren van werk juist veelal gericht op het meebewegen met verandering. Lenige en lerende netwerkorganisaties, zo stelt René: "[...] zijn veelal gekenmerkt door een vorm van organiseren waarin mensen over tijd en plaats verbonden zijn en samenwerkingsvormen over grenzen heen, individuen in hun rol versterken."

Social Enterprise Maturity Model

Bepakt met dat stukje context richt René zijn aandacht op het Social Enterprise Maturity Model (SEM-Model). Een meetinstrument voor organisaties die zich oriënteren op het (door)ontwikkelen van een social platform voor kennisdeling en samenwerking. Vijf volwassenheidsfasen illustreren de groei die een organisatie doorloopt op weg naar een lerende en lenige netwerkorganisatie. Het SEM-Model biedt daarmee inzicht in de huidige situatie van de organisatie, de gewenste situatie en welke beweging in gang gezet moet worden om te groeien naar een lerende en lenige netwerkorganisatie met social enterprise software.

Meer informatie over het Social Enterprise Maturity Model en lenig en lerend organiseren? Een overzicht van relevante artikelen en whitepapers:

  • Het Social Enterprise Maturity Model en de communicatieprofessional als netwerk-coo: In dit essay gaat René in op de vijf fasen van het Social Enterprise Maturity Model en de inzet van social enterprise software om deze verandering in het organiseren van werk te faciliteren. Download.
  • In drie kennismechanismen naar volgbaar intelligent en lerend werken: In dit artikel neemt René je mee van "inefficiënte traditie" naar modern kennismanagement, en van modern kennismanagement naar een lerende organisatie door het benoemen van drie kennismechanismen. Download.

Wil je meer weten over social enterprise software Harmonics en de toepassing binnen bedrijven als Air France-KLM, De Nederlandsche Bank en T-Mobile? Neem dan een kijkje in ons Portfolio, meld je aan voor de nieuwsbrief of neem contact met ons op.

Reacties

2 reacties, meest recent: 3 november 2017