Wereldwijd samenwerken bij de commerciële divisie van Air France-KLM

  • nov 2014
  • 2584
Portfolio

"Community management speelt een cruciale rol in het succesvol maken van social business" stelt Colin Wells, informatie- en communitymanager van ishare. Ishare is het social business platform van de commerciële divisie van Air France-KLM. Een ideaal in uitvoering als het gaat om verbinden over organisatiegrenzen heen. Met 8.000 deelnemers en een drastisch verminderd gebruik van email met maar liefst 90% legt Colin uit dat het niet gaat om de techniek, maar om de mindset.

Een mindset die met de nodige tijd, liefde en aandacht is gevormd. Zo zijn ze bij Air France-KLM begonnen in een klein projectteam en het werven en inzetten van ambassadeurs. Met 5 pilotgroepen is ishare vervolgens al co-creërende uitgerold en ingevuld. Inspiratiesessies en live demonstraties zijn ingezet om medewerkers te informeren en te stimuleren. "Soms voor 2 personen, soms voor 30" en altijd met het uitgangspunt dat ishare relevant moet zijn in de dagelijkse werkzaamheden van de gebruiker.

Hedendaags werkt, deelt en communiceert circa 80% van de commerciële divisie seriously social via ishare. Ruim 40% daarvan is regelmatig actief op het platform. In die twee jaar is het aantal groepen van 5 stuks naar 1200 project-, proces-, kennis- en teamgroepen gegroeid en boeken individuele veranderingen indrukwekkende resultaten. Zo zorgt de Commercial Flexibility groep - een groep met guidelines en regels in het omgaan met de lokale markt - op ishare er voor dat de verantwoordelijke medewerker nu slechts 15% van zijn tijd kwijt is aan het aanpassen en invoeren van deze documenten, waar hij eerder fulltime bezig was via e-mail.