Een prijswinnend sociaal intranet voor T-Mobile

  • apr 2014
  • 6155
Portfolio

Een sociaal intranetmagazine waar intranet, personeelsblad en social media samenvloeien. Met deze wens klopte telecomaanbieder T-Mobile in 2012 aan bij Winkwaves en ZB Communicatie & Media. Op basis van Winkwaves social enterprise software Harmonics is My T-Share gebouwd. Door de jaren heen is My T-Share van personeelsblad naar een prijswinnend sociaal intranet geëvolueerd. In een social interview deelde intranetmanager Karen Niehof vier tips met ons. Van contentproductie tot community management.

1. Contentproductie: zenden én faciliteren

Met informatievoorziening als uitgangspunt is het personeelsblad van T-Mobile Nederland in 2012 opgericht. In de verschuiving naar een sociaal intranet krijgt dat een nieuwe invulling: user generated content. Karen, "Je bent een kennisorganisatie, het is goed om professionals de mogelijkheid te bieden onderwerpen onder de aandacht te brengen en hun kennis te delen." De tip: Zoek de balans tussen beide soorten nieuws en ondersteun medewerkers bij het zelf publiceren.

2. Richt het platform in naar de behoefte van de gebruikers

Om de participatie van medewerkers te faciliteren en stimuleren moet je de behoeften van de medewerkers in kaart brengen. "Het is belangrijk dat je kijkt welke tools medewerkers nodig hebben. Hiervoor ‘moeten’ en komen ze naar het platform. Vervolg kan het zijn dat ze hierdoor efficiënter werken. Zeker in het begin is het belangrijk dat er voordelen zijn bij het gebruik van het platform. Op die manier raken ze zelf overtuigd en dat werkt het beste."

3. Denk groot, begin klein

Groot denken is één ding, klein beginnen een ander. Om een sociaal intranet te bewegen met mens en kracht, heb je draagvlak nodig. "Het is belangrijk dat je collega’s om je heen verzamelt die de voordelen van het platform inzien en het gewoon gaan gebruiken. Zij leggen opties en mogelijkheden van het platform weer uit aan andere collega’s en kunnen goed helpen het platform te promoten. Deze ‘ambassadeurs’ komen regelmatig met vragen en dingen waar ze tegenaan lopen. Hier probeer ik dan samen met hun een oplossing voor te zoeken."

4. Wees eerlijk, wat kan wel en niet?

Technologie is een mooie tool en kan een organisatiedoelstelling goed ondersteunen. "Elk platform heeft zijn voor- en nadelen. Maak het niet mooier dan dat het is, want niet alles is simpelweg mogelijk. Mijn tip is dan ook om niet in goed/fout denken te vervallen, maar te kijken hoe technologieplatformen elkaar kunnen versterken!"

Wil je meer weten over social enterprise software Harmonics en de toepassing binnen bedrijven als Air France-KLM, De Nederlandsche Bank en T-Mobile? Neem dan een kijkje in ons Portfolio, meld je aan voor de nieuwsbrief of neem contact met ons op.