Sociaal intranet Spirit ten tijde van zelfsturende teams

  • okt 2013
  • 4491
Portfolio

Spirit Jeugd en Opvoedhulp heeft ruim 1000 medewerkers verspreid over wel 100 locaties in de omgeving Amsterdam. Daarmee helpen zij jaarlijks 7000 gezinnen met opvoeden en 1400 pleeggezinnen. Na een try-out met Yammer en een enthousiast Raad van Bestuur is er intern gepleit voor easycratie en wiki-spirit. De wens om alle kennis vast te leggen zoals Wikipedia dat doet, zonder autoriteit en toegankelijkheid voor een ieder. Dit in combinatie met het besturingsmodel van Spirit dat sinds juni 2013 is ingericht op "zelfsturing" creëerde de behoefte om volledig digitaal te kunnen samenwerken.

Actuele informatie én collega's altijd binnen handbereik

Een volwaardig sociaal intranet op basis van Harmonics werd geboren, en in mei 2013 werd sociaal intranet Spirit (s!S) uitgerold. Sindsdien zijn community coach Evelyn Visschedijk en ondersteunend beheerder Reynold van der Heijden druk in de weer om de community te integreren in de dagelijkse werkzaamheden van medewerkers. Ten tijde van zelfsturende teams en een slinkende managementlaag een interessante klus, "iedereen maakt zijn eigen transitie mee, maar het is wel belangrijk om constant te stimuleren, de boodschap te herhalen en het blijven benadrukken."

Kennisdelen, communiceren en organiseren

De wijze van kennisdelen, communiceren en organiseren in Winkwaves Harmonics sluit naadloos aan op de invoering van het nieuwe werken, de mobiele werkplekken en de (zelfsturende) werkteams bij Spirit. Naast sociale interactie is het volledig digitaal kunnen samenwerken daarbij onmisbaar. Met het responsive design en de mobiele toegankelijkheid faciliteert het sociale intranet s!S, "actuele informatie én collega's altijd binnen handbereik."

In de praktijk

De reacties zijn positief. s!S-coach Evelyn Visschedijk: "Juist de combinatie van sociale media met een kennisdatabase maakt dit systeem waardevol (...) alle medewerkers van Spirit [kunnen] heel eenvoudig contact onderhouden met collega’s, samenwerken en kennis delen op verschillende tijdstippen en locaties, ongeacht je team of functie."

De cijfers: februari 2018

Met resultaat, zo mag er trots gesteld worden dat er van de inmiddels 1400+ deelnemers 48% een bijdrage levert, 49% een profielfoto heeft en er gemiddeld 23.8 reacties per persoon zijn gegeven (feb. 2018). Evelyn, "s!S is de centrale kennisdeel- en samenwerkplek binnen Spirit. Als je niet op s!S zit, en ze zijn er echt nog, dan denk ik: hoe heb je dat gedaan?!"

Wellicht vind je dit ook interessant om te lezen: